Hónap témája - eddigi kiemelt témák

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elterjedsége és terjesztői

A kullancsencephalitis súlyos fertőzés, hosszú távú neurológiai tüneteket és akár halált is okozhat. A WHO beszámolója szerint ez a legfontosabb ízeltlábúak által terjesztett vírusos betegség Európában és jó néhány országban nagy jelentőségű közegészségügyi problémát okoz. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (encephalitis) a legfontosabb központi idegrendszeri flavivírus fertőzés Európában.

Agyvelőgyulladás előfordulása (epidemiológia)

Agyvelőgyulladás kullancstérkép
A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (Tick-Borne Encephalitis = TBE) epidemiológiája összetett kérdés. A betegség kórokozójának földrajzi fókusza Közép-Európára, a Baltikumra és Oroszországra és a volt Szovjet területekre tehető.

A WHO legfrissebb, 2010-es adatai szerint a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás vírus közép-európai változatát igazolták már minden európai országban, kivéve Belgiumot, Luxemburgot, Hollandiát, Portugáliát, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot. Magyarországon is előforduló betegség!

2001 óta az előfordulási gyakorisága nőtt Magyarországon. Kiterjedt, nagy kockázatú területek találhatók Nyugat-Magyarországon, a Duna menti térségekben és a Balatoni régió. Fertőzött megyéink a következők: Zala-, Somogy- és Vas-megye (Nyugat-Magyarország), Nógrád-megye (Észak-Magyarország).

Agyvelőgyulladás kórokozó hordozója (reservoir), terjesztője (vektor)

A kullancsok a vektor és reservoir (ejtsd: rezervoár) szerepét is betölthetik. A kisméretű emlősök, rágcsálók a fő reservoirok, azaz olyan élőlények melyek hordozói a kórokozónak megbetegedés nélkül, a vírus zavartalanul kering az állat vérében. Ixodes ricinus Nyugat-Európában honos kullancsfaj, számos betegséget terjeszt, köztük a lyme kórt és a kullancs terjesztette agyvelőgyulladást is.

A még kifejletlen kullancsok a reservoir állatok vérét szívják és így fertőződnek meg a vírussal. A nagytestű állatok szintén célpontjai a kullancsoknak, de nem játszanak szerepet a vírus fenntartásában.

A vírust harapás útján továbbítja a fertőzött kullancs. A fertőzésekért az Európa szerte elterjedt Ixodes ricinus azaz a ricinus kullancs és Ixodes persulcatus, közönségen nevén a tajga kullancs felelős.

Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás vírusa támad

A vírus krónikus fertőzést okozhat a kullancsokban, így azok átadhatják más kullancsoknak lárva - nimfa - kifejlett felnőtt kullancs vonalon, vagy nőstény kullancs - tojás vonalon. A kullancsmarással közvetített vírusfertőzés az embereken kívül a kistermetű emlősöket és kisebb mértékben a madarakat is érinti.

Nincs bizonyíték a természetes ember-ember közötti átvitelre kullancs terjesztette agyvelőgyulladás esetében.

Ugyanakkor potenciális veszélyt jelenthet és fertőzés következhet be fertőzött kecskétől, birkától vagy tehéntől származó nyers tej fogyasztásával továbbá a vírussal fertőzött várandós anyuka átadhatja magzatának a kullancs fertőzést!

A lappangási idő a fertőzött tej fogyasztása esetén általában rövidebb, mindössze 3-4 nap. Az esetek mintegy kétharmadában a fertőzés tünetmentes! A kullancsencephalitis átlagos lappangási ideje 8 nap, összességében megjelenésének ideje 4-28 nap között változhat.

Az elmúlt 10 hónap kiemelt témái:

2013. április 01. Kullancsinfó

2012. március 01. Kullancsinfó

2011. december 01. Egy lyme kóros története 1-6. rész

2011. november 01. Kullancsinfó

2011. július 01. Kullancsriasztó szerek és használatuk

2011. június 01. Lyme kór kullancs betegség

2011. május 01. Kullancs kiszedése - minden, amit tudni érdemes a kullancs kiszedése kapcsán

2011. április 01. A kullancs - minden, amit tudni érdemes a kullancsról

2011. március 01. Indul a kullancsszezon, vigyázat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!