Kullancscsípés

Kullancscsípés folyamata

A kullancscsípés a rovarcsípésektől eltérően teljesen fájdalommentes! A kullancs a vérszíváskor véralvadásgátló, érzéstelenítő és értágító hatású anyagokat tartalmazó nyálat juttat a sebbe. A kórokozók a nyállal, valamint a vér sebbe történő visszaöblítésekor (regurgitációjakor) juthatnak be az emberbe.

Kullancsok lesben

közönséges ricinus kullancs (Ixodes ricinus)A kullancsok az aljnövényzeten, fűszálakon, a növények, cserjék, bokrok és fák levelének fonákján, legfeljebb 1,5 méter magasságban állnak lesben. A hátsó lábaikon levő karmokkal megkapaszkodnak és lógva várják a táplálkozási alkalmat.

Az ember elleni támadások túlnyomó többségéért a nőstény imágók felelősek, de a nimfa fejlettségű kullancsok is vérszívóként veszélyeztetik az embereket és más melegvérű állatot.

Hogyan szemelik ki áldozatukat a kullancsok?

Vérszívásra alkalmas áldozatáról részben hőérzékelő képessége révén, részben különféle ingerekből (pl. a test szagáról, a kilélegzett szén-dioxidról, zörejekből, hangokból) értesül. Rejtekhelyén az alkalmas pillanatot bevárva hirtelen ejti rá magát vagy sodródik a többnyire mozgásban levő táplálékforrásra.

kullancs elektronmikroszkópós felvetelenA megfelelő gazdaszervezetet jellegzetes viselkedéssel, ún. kereső aktivitással próbálják becserkészni.

Ilyenkor a kullancs kimászik a növényzetre és a levél, fűszál végén hátsó lábaival megkapaszkodik úgy, hogy első pár lábának lábfeji részén lévő kémiai érzékszervét (Haller-féle szerv) a magasba tartja és az arra járó megfelelő gazdaszervezet tollazatára, bundájára, ruházatára pillanatszerűen kapaszkodik fel.

A gazdát az általa kilélegzett szén-dioxidból, a bőrön át kiválasztott különböző anyagokból, a testhőmérsékletből és a mozgás keltette rezgésekből álló komplex inger révén érzékeli.

A kullancsmarás

Az emberre kapaszkodott kullancs a ruhán vagy a bőrön továbbmászik és a vérszívásra leginkább alkalmas vékony bőrfelületet keresi meg. Beszúrása többnyire teljesen fájdalommentes, nem viszket, így a kullancs észrevétlen maradhat napokig.

A könyök- és térdhajlatot, valamint a felkar belső felületét, tarkó tájat és a deréktájékot előnyben részesíti. A keresés néhány perctől akár órákig is eltarthat!

A keresést követően nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd a bőrbe csupán a fejét fúrja be, ahol speciálisan képzett szájszervének horgaival erősen megkapaszkodik.

A bőrön ollós működésű csáprágóival ejt sebet, amelyben buzogányszerű, visszafelé hajló horgokkal borított hypostomájával rögzíti magát. Ezzel a módszerrel akadályozza meg, hogy az emberi bőrből kihulljék és ezért nehéz eltávolítása is.

Ezt követően megindul a vérszívás.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!