Kullancs betegségek

Lyme kór (lyme borreliosis)

Ejtsd: lájm kór. Szinoníma nevek: Lyme borreliosis, Borreliosis.

Lyme kór (lyme borreliosis) kórokozója és terjesztője

Borrelia burgdorferi sötétmezős mikroszkópos képeA lyme kór kórokozója egy baktérium, a Borrelia burgdorferi. Ez a baktérium a gram-negatív spirocheták közé tartozik, dugóhúzó alakú baktérium.

A lyme kór fertőzése során a baktérium bőrbe való behatolását követően megkezdi szaporodását, majd később elterjed a testben, megcélozva a lépet, vesét, májat, bejutva az gerinc-agy folyadékba (liquor), az agyba és az ízületekbe.

A lyme kór kórokozóját a kullancsok terjeszthetik, mint vektorok. A fertőzött, baktériumhordozó állatok azaz reservoir gazdaállatok véréből kerül a lárva és/vagy nimfa állapotú kullancsokba a lyme kór baktériuma. Ezt követően, a sorozatos vedléseket utáni életszakaszukban a nimfák illetve a felnőtt egyedek adják át a lyme kór fertőzését az embernek és más állatoknak.

Csak bizonyos kullancs fajok alkalmasak a vektor szerep betöltésére és így a lyme kór baktériumának, a Borrelia burgdorferi-nek terjesztésére.

A lyme kór erjesztéséért felelős kullancsok az Egyesült Államokban élő Ixodes scapularis, közönséges nevén a szarvas kullancs és az Ixodes pacificus, közönséges nevén nyugati fekete lábú kullancs, a Nyugat-Európában honos Ixodes ricinus, közönséges nevén a ricinus kullancs valamint a Kelet-Európában és Ázsiában előforduló Ixodes persulcatus, közönséges nevén a tajga kullancs.

Lyme kór (lyme borreliosis) előfordulása (epidemiológia)

Lyme kór világszerte előfordul, minden kontinensen (kivéve az Antarktiszt) történik bejelentés a betegség előfordulása tekintetében; Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában egyaránt bár kétséges azt egyértelműen kijelenti, hogy a déli-féltekén álatlánosan előforduló betegség, külnösen Ausztráliában.

Magyarországon is előforduló betegség! A lyme kór az egész országra kiterjedő veszélyt jelent! További információért tekintse meg Lyme kór kullancstérképünket!

Lyme kór (lyme borreliosis) tünetei és lefolyása

Nem mindenki betegszik meg lyme kórban, aki megfertőződik a kórokozóval!

lyme folt Azok az egyének, akik a fertőzést követően mégis megbetegszenek, elsőként (kb. 1 hónapon belül) az influenzához hasonló tüneteket produkálnak: hidegrázás, láz, fejfájás, levertség (letargia), izomfájdalom.

A másik jellegzetes kezdő tünet a jellegzetes kör alakú, kokárda szerű, piros kiütés a csípés helyén vagy annak közelében. Ezt erythema migrans-nak, azaz vándorló, bővülő bőrkiütésnek nevezik az egészségtudományban.

Az erythema migrans gyakran az influenza szerű tünetek előtt jelentkező sima vagy enyhén kiemelkedő vörös kiütés, közepén gyakran tiszta udvarral. Átmérője az idő előre haladtával nő. Ez a bőrtünet az összes lyme kóros eset 80-90 %-ban előfordul.

Az erythema migrans a következő általános tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Általában (de nem mindig) szétsugárzik a kullan csípés helyéről
 • Megjelenése vagy vörös bővülő kiütés, folt; vagy a csípés központi helyét tiszta gyűrűszerű börterület veszi körül, mely bűvülő vörös kiütésbe megy át. Kokárdához, vagy céltáblához hasonló mintázatot mutat.
 • Átlagosan a kórokozó átadását követő 1-2 héten belül megjelenik, összeségében megjelenésének ideje 3-30 nap között változhat.
 • Átmérője átlagosan 12-16 cm, összeségében átmérője 2-70 cm között változhat.
 • A kiütés 3-5 hétig is jelen lehet a kültakarón.
 • Meleg vagy nem meleg tapintású.
 • Általában nem fájdalmas és nem viszket.

A lyme kór későbbi szakaszaiban a következő tünetek jelentkezhetnek: test-szerte viszketés, ízületi gyulladás, nyakfájás, nyaki kötöttség, szokatlan vagy furcsa viselkedés.

Az esetek kis százalékában a lyme kór lefolyása során nem jelentkezik a jellegzetes vöröses kiütés, az erythema migrans!

Lyme kór (lyme borreliosis) kezelése és megelőzése

erytema migrans klasszikus bőrpir a karonMindenki, akit megmart egy kullancs legalább 30 napig figyelje magát a fent fersolot tünetek tekintetében!

Ha korai szakaszában diagnosztizálják a lyme kór betegségét, gyógyítható antibiotikumokkal. Kezelés nélkül a lyme kór ízületi, szív és idegrendszeri szövődményeket okozhat.

Egyszeri antibiotikum dózis adása indokolt lehet a megcsípett személynek, ha az összes alább felsorolt kritérium teljesül:

 • Ha egy szakember a kivett kullancsot identifikálja, azaz azonosítja, mint a lyme kór kórokozóját hordozni és terjeszteni képes kullancsfajt tagját.
 • A kullancs a megcsípett egyénben legalább 36 órán át bent volt.
 • A megcsípett személy antibiotikumos kezelése megkezdhető 72 órán belül a kullancs eltávolítását követően.
 • A páciens elmúlt 8 éves.
 • Nem várandós vagy nem szoptat.

A lyme kór megelőzhető, ha fokozott óvatosággal járunk a veszélyeztetett területen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a lyme kór általában a késő tavaszi, nyári, és kora őszi időszakban fordul elő. Fontos a kullanccsal fertőzött területek elkerülése, vagy az ott való tartózkodás során fokozott elővigyázatosság, különösen a tavaszi és kora nyári időszakban.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
 • Agyvelőgyulladás kockázata

  Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

  Kattintson a jobboldali gomra, indulás!