Kullancscsípés

Kullancscsípést követő vérszívás folyamata

Az emberre kapaszkodott kullancs a ruhán vagy a bőrön továbbmászik és a vérszívásra leginkább alkalmas vékony bőrfelületet keresi meg. A keresést követően nyálával érzésteleníti a bőrfelületet, majd a bőrbe csupán a fejét fúrja be, ahol speciálisan képzett szájszervének horgaival erősen megkapaszkodik, sebet vág és megkezdi a vérszívást.

Kullancsok szpeciális vérszívó szájszerve

közönséges ricinus kullancs (Ixodes ricinus)A vér felszívása a csáprágók és a hypostoma között húzódó csövön keresztül történik. A közönséges ricinus kullancs (Ixodes ricinus) a viszonylag hosszú szájszervvel rendelkező kullancsok közé tartozik, és ezzel összefüggésben csak kis mennyiségű cementanyagot termel. A cement a nyálmirigy által kiválasztott viszkózus anyag, amely a szájszerv és így a táplálkozó kullancs sebben való rögzítését szolgálja.

A nyálmirigy fontos szerepet játszik a táplálkozási folyamatban is. Véralvadásgátló és fájdalomcsillapító hatású anyagokat juttat a sebbe, ezért a beszúrás és a táplálkozás teljesen fájdalmatlan, így észrevétlen marad.

Meddig tart a kullancsok vérszívása?

kullancs verszívás után A vérszívás időtartama a kullancs nemétől és fejlettségi állapotától függ. Az imágó a bőrből magától csak 3-8 nap múlva esik le, a nimfa viszont már néhány óra múlva. A hím kullancs néhány óráig, míg a nőstény kullancs napokig is képes vért szívni.

A nőstények vérszívása két szakaszra különíthető. Az első 48 órában a vérfelvétel üteme lassú, eredményeként a testméret a kezdetinek mintegy a 2-3-szorosára nő.

A harmadik napot követően a vérszívás üteme fokozódik, így a táplálkozás befejeztével a nőstény kullancs testmérete az eredetinek mintegy 10-szeresére nő.

A menekülő kullancs

A vérszívást követően a kullancs eléggé megduzzad ahhoz, hogy könnyen látható legyen. A közönséges kullancs (Ixodes ricinus) 1-4 mm nagyságú, lapos, tojásdad alakú, sárgásbarna színű pókidomú állat.

Vérrel teleszívott állapotban a ricinus magjához hasonló méretre duzzad meg, ahonnan nevét is kapta. Ilyenkor zsírfényű és ólomszürke. A potrohon belül kesztyűszerű bélrendszer működik.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!