Kullancstérkép

Kullancstérkép

Mire jó a kullancstérkép? A Kullancstérkép bemutatja a kullancsok elterjedését. Azért fontos ismernünk ezt, mert a kullancsok elterjedésével jól korrelál, azaz kölcsönös viszonyban van a kullancsok által terjeszett betegségek előfurdálasa, azok gyakorisága. Így például a lyme-kór, kullancsencephalitis vagy a tualrémia betegségek előfordulása.

Kullancstérkép és a kullancsok

Az itt látható kullancstérkép bemutatja a kullancsok általt terjesztett betegségek szempontjából kiemelkedő két faj; a közönséges kullancs (Ixides ricinus) és a tajga kullancs (Ixodus persulcatus) elterjedségét.

Európában a közönséges kullancs elterjedsége átfedést mutat a tajga kullancs faj elterjedésével; a Balti-tenger keleti parti régióiban és délebbre, egészen Közép-Európába benyúlva, ahonnan a tajga kullancs által elfoglalt területek elnyúlnak egészen a Csendes-óceánig.

Zöld színnel jelült területek a közönséges kullancs (Ixides ricinus) faj, míg narancssárga színnel jelölt területek a tajga kullancs (Ixodus persulcatus) faj területei. A citromsárga színnel jelölt területen a két kullancsfaj közösen van jelen.kullancstérkép

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!