Kullancs védőoltás

Kullancs védőoltás felnőtteknek

Kullancs védőoltás segítségével megelőzhető a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás betegsége. A kullancs védőoltás oltóanyaga bárki számára elérhető a gyógyszertári forgalomban. Receptköteles gyógyszerekről van szó, kiváltásukat követően pedig a kezelőkorvos adja be a kullancs védőoltást.

Kullancs védőoltás felnőtteknek

Jelenleg Magyarországon 2 különböző gyógyszergyártó által előállított, agyvelőgyulladás ellenei kullancs védőoltás van forgalomban felnőttek számára.

A kullancs védőoltás vakcinák receptköteles gyógyszerkészítmények. Kezelőorvosa rendelheti a gyógyszerkészítményeket, melyeket a kiváltást követően be is ad.
felnőtt oltása A két féle kullancs védőoltás vakcina az Encepur Adults szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben és az FSME-Immun felnőtteknek szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben.

A két kullancs védőoltás esetében az alakalmazhatóság eltérő; 12 éves és 12 évnél idősebb korú személyek ill. legalább 16 éves személyek aktív immunizálására szolgálnak kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás, azaz kullancsencephalitis ellen.

Agyvelőgyulladás elleni kullancs védőoltás hatóanyaga

kullancsencephalitis vírus által termelt glikoprotein krisztallográfias módszerrel meghatározott struktúrajaA kullancs védőoltás egy immunizáló dózisa adott mennyiségű inaktivált kullancsencephalitis-vírust tartalmaz. Ezeket az vírusokat állati eredetű fibroblaszt sejtekben tenyésztik, majd inaktiválják.

További segédanyagokat is tartamlmaznak a kullancs védőoltások, melyek esetleg allergizálhatnak, e tekintetben konzultáni kell egészségügyi szakemberrel. Ilyen anyag lehet számos antibiotikum, mint például a klórtetraciklin, gentamicin, vagy neomicin.

A kullancs védőoltás haóanyagairól bővebben itt olvashat.

Agyvelőgyulladás elleni kullancs védőoltás alkalmazása

Beadás előtt az kullancs védőoltás injekcióját mindig fel kell rázni! A vakcinát intramuscularisan, azaz izomba, lehetőleg a kar felső részébe (musculus deltoideus) vagy a farizomba (musculus gluteus) adandó be.

Szükség esetén, a kullancs védőoltás vakcina subcutan is beadható, de a vakcina befecskendezésekor az oltóanyag nem kerülhet be az érpályába! A véletlen intravascularis beadás elkerülése érdekében kellő gondossággal kell eljárni!

Az orvosnak dokumentálnia kell minden egyes kullancs védőoltás vakcina adagot a Nemzetközi Oltási Könyvben (gyártási szám, készítmény neve). A nyilvántartásnál a fecskendőn lévő címkét kell használni.

A kullancs védőoltás, az optimális védettséget kizárólag a teljes immunizálási séma véghezvitelével biztosítja.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!