Hónap témája - eddigi kiemelt témák

Kullancsinfó

A kullancs, ez az apró állatka nem csak egy potenciálisan veszélyes vérszívó, hanem egy érzékeny erdei, mezei ökoszisztéma része is. Mint minden élőlénynek, ennek az apró pókszabású állatnak is megvan a maga szerepe a természetben. Rengeteg téves információ és urbánus legenda kering a közvélekedésben a kullancsról, a kullancs által terjesztett betegségekről. Most tisztázunk minden kérdést!

Kullancsok, kullancsfajok

kullancsAz első téves általánosítás a kullancs esetében, amit meg kell cáfolnunk, hogy a kullancs rovar volna. Nem! A kullancsok nem rovarok.

A kullancsok rendszertani szempontból pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék népes táborába tartoznak. Közel 825 kullancsfajt ismerünk.

Kullancs rendszertani besorolása a következő. Nagyobb taxonómiai (rendszertani) szinteket megjelölve:
- Ország: Állat (Animalia)
- Törzs: Ízeltlábú (Arthropoda)
- Altörzs: Csáprágós (Chelicerata)
- Osztály: Pókszabású (Arachnida)
- Alosztály: Atka (Acarnia)
- Rend: Kullancs (Ixodida)

Magyarországon kb. 20 különböző kullancsfaj él. A leggyakoribb kullancs a közönséges kullancs, latin nevén Ixodes ricinus, mely nagyban tehető felelőssé a számos embert megbetegítő kullancsbetegségekért, így a lyme kór (lyme borreliosis) és az agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) terjesztéséért.

Kullancs szaporodása és fejlődése

vérrel teleszívott kullancsA jóllakott és megtermékenyített nőstény kullancs a vérszívást követően lepottyan az áldozatáról. A hím kullancs a párzás után elpusztul. Megkezdődik a peterakás időszaka, majd ezt követően nőstény kullancs elpusztul.

A petékből kikelnek a kullancs lárvák és egy újabb áldozatra van szükség a kullancs továbbfejlődéséhez, egy újabb gazdaszervezetre.

A vérszívással jóllakott kullancs lárva lepottyan az áldozatáról és a talajon nimfává vedlik. Ez a kullancs életciklusának második stádiuma. Ismételten egy újabb áldozatra van szükség a kullancs továbbfejlődéséhez, egy újabb gazdaszervezetre.

Nimfa táplálkozni kezd az újabb gazdán, majd vérrel megszívta magát lepottyan és a talajon imágóvá vedlik. Ezt követően az ivarérett kullancs táplálkozni kezd, egy újabb áldozatot, gazdaszervezetet keres.

Kullancs életciklusa

A kullancs ektoparazita, azaz külső élősködő; élete a hematofágián alapul, azaz más élőlények vérével táplálkozik. A kullancs áldozatai elsősorban emlősök és madarak, alkalmanként hüllők és kétéltűek.

Az kullancs háromstádiumú életciklus szerint fejlődik.
Kullancs stádiumok, a petéből való kikelést követően:
- kullancs lárva
- nimfa
- kifejlett felnőtt kullancs

Az Ixodes kullancs egymást követő állapotaiban fokozatosan egyre nagyobb testmérettel rendelkezik. A kullancs lárva egészen apró 0,8-0,9 mm, míg a kullancs nimfa állapotban sem nagyobb, mindössze 1,4-1,6 mm. A kelnőtt kullancsok sokkal nagyobbak, bár szabad szemmel vért nem szívott állapotban is igen nehéz észrevenni. A hím kisebb (3 mm, vért nem szívott állapotban), a nőstény nagyobb (4 mm, vért nem szívott állapotban).

Kullancs elterjedsége

Szinte valamennyi európai országban elterjedt, így Magyarországban is jelentős ricinus kullancs állomány van jelen.

Keleten egészen a Volgáig terjed területük, továbbá a Kaukázusban, Türkmenisztánban, Törökországban, Irán északi részén és Észak-Afrikában, így Marokkóban, Algériában, Tunéziában, és Madeira-szigetén is megtalálható a ricinus kullancs.

További infó a kullancsok elterjedségéről itt!

Az elmúlt 10 hónap kiemelt témái:

2013. április 01. Kullancsinfó

2011. december 01. Egy lyme kóros története 1-6. rész

2011. november 01. Kullancsinfó

2011. augusztus 01. Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elterjedsége és terjesztői

2011. július 01. Kullancsriasztó szerek és használatuk

2011. június 01. Lyme kór kullancs betegség

2011. május 01. Kullancs kiszedése - minden, amit tudni érdemes a kullancs kiszedése kapcsán

2011. április 01. A kullancs - minden, amit tudni érdemes a kullancsról

2011. március 01. Indul a kullancsszezon, vigyázat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!