Kullancs védőoltás

Kullancs védőoltás oltási terv

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás betegsége elleni oltóanyagok bárki számáraó elérhetőek a gyógyszertári forgalomban. Receptköteles gyógyszerekről van szó, kiváltásukat követően pedig a kezelőkorvos adja be a kis páciensnek.

Kullancs védőoltás alapimmunizálás hagyományos oltási séma szerint

 • 1. adag (0. nap) 0,5 ml
 • 2. adag (1-3 hónappal a 0. nap után) 0,5 ml
 • 3. adag (5/9-12 hónappal a második oltás után) 0,5 ml

A második adag előre hozható és beadható 2 héttel az első után. A hagyományos oltási séma javasolt a folyamatos fertőzési veszélynek kitett személyeknél. Az alapimmunizálás befejezése után az antitestszint legalább 3 évig fennmarad, akkor javasolt az első emlékeztető oltás. A seroconversio, azaz a kórokózoval szemben termelt immunanyagok kimutaható szintjének kifejlődése a második adag beadása után 2 héttel várható.

Kullancs védőoltás alapimmunizálás gyorsított oltási séma szerint

Olyan személyeknél, akiknél gyors immunizálásra van szükség, rövidített oltási séma alkalmazható Encepur Adults szuszpenziós injekció esetében:

 • 1. adag (0. nap) 0,5 ml
 • 2. adag (7. nap ill. 14. nap) 0,5 ml
 • 3. adag (21. nap ill. 5-12 hónap) 0,5 ml

Seroconversio, azaz a kórokózoval szemben termelt immunanyagok kimutaható szintjének kifejlődése leghamarabb 14 nappal a második oltás után, vagyis a 21. napon következik be. Az alapimmunizálás befejezése után az antitestszint legalább 12-18 hónapig fennmarad, akkor javasolt az első emlékeztető oltás.

Mikor kezdjük meg az elsődleges alapimmunizálást kullancs védőoltás esetén?

Ahhoz, hogy immunitást érjünk el a szezonális kullancsaktivitás tavaszi kezdete előtt, az első és második adagot lehetőleg a téli hónapokban kell beadni. A harmadik adagot a következő kullancs-szezon kezdete előtt kell beadni.

A három oltás között eltelő idő növelésével az oltott személyek a köztes periódusban a kullancsencephalitis elleni kellő védelem nélkül maradhatnak

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
 • Agyvelőgyulladás kockázata

  Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

  Kattintson a jobboldali gomra, indulás!