Kullancs betegségek

Colorado-kullancsláz

Ejtsd: kolorádó-kullancsláz. Szinoníma nevek: Colorado tick fever (CTF), Coltivírus által okozott dengue-szerű láz, Colorado kullancs okozta láz, Colorado-kullancsláz, Mountain tick fever, Mountain fever, American mountain fever.

Colorado-kullancsláz kórokozója

Dermacentor andersoni, azaz a sziklás-hegységi fa kullancsA betegség kórokozója egy vírus. Colorado-kullancsláz vírusa (Colorado Tick Fever Virus = CTFV) az arbovírusok (arthropod-borne = arbo), azaz az ízeltlábú vektorok által terejesztett vírusok közé tartozik. Colorado-kullancsláz terjesztéséért kiméretű emlősök, úgymint mókusok, kúszósülfélék, Peromyscus nemzetségbe tartozó egrek és kullancsok, különösen a Dermacentor andersoni, azaz a sziklás-hegységi fa kullancs felelősek.

A kisméretű emlősök ún. reservoir-ok (ejtsd: rezervoár), azaz olyan élőlények melyek hordozói a kórokozónak megbetegedés nélkül, a vírus zavartalanul kering az állat vérében. A még kifejletlen kullancsok a reservoir állatok vérét szívják és így fertőződnek meg a vírussal.

Ha a kullancs megfertőződik a reservoir állítok vérében keringő vírussal pontenciális vektorrá válik, így az emberi fertőződés kullancscsípés által következik be.

Colorado-kullancsláz előfordulása (epidemiológia)

A betegség elterjedsége az amerikai kontinesre lokalizálódik, Magyarországon nem fordul elő! Bárki értintett lehet, aki az Amerikai Egyesült Államok (USA) nyugati vidékén és Kanada dél-nyugati vidékén él vagy oda utazik és 1500 méter feletti magasságon kapcsolatba kerül fertőzött kullancsokkal, különösen a sziklás-hegységi fa kullanccsal (Dermacentor andersoni, rocky mountain wood tick).

Colorado-kullancsláz tünetei és lefolyása

A colorado-kullancsláz tünetei általában hirtelen kezdődnek, 4-5 nappal a fertőzést követően. Kezdeti tünetek közé tartozik a magas láz, hidegrázás, ízületi-és izomfájdalmak, erős fejfájás, szem fájdalom és fényérzékenység, hányinger, és a hányás. A bőrkiütés ritka. Gyakran előfordul, hogy rövid időre eltűnnek a tünetek, majd 2-3 napra ismét visszatérnek. Ez az ún. két szakaszos láz.

Jellemző az ún. két szakaszos láz. Az akut betegség tart 5-10 napig. Az esetek 50%-ban két szakaszos láz esete áll fenn. Az esetek 20%-ban a betegek kórházba kerülnek. A legsúlyosabb esetekben halál is bekövetkezhet.

Colorado-kullancsláz kezelése és megelőzése

Nincs specifikus kezelés a Colorado-kullancsláz betegségre. Tüneti kezelés történik, nagy erőfeszítéseket kell tenni a nagy fájdalom és láz enyhítésére, továbbá egyéb támogató terápia is szükséges lehet a szövődmények megelőzésére illetve kezelésére.

A colorado-kullancslázból való felépüléssel a gyógyult személy hosszú időre immunitást szerez a betegséggel szemben.

Nincs vakcina! A betegség megelőzhető, ha fokozott óvatosággal járunk a veszélyeztetett területen.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!