Kullancs védőoltás

Kullancs védőoltás gyermekeknek

Kullancs védőoltás segítségével megelőzhető a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás betegsége. A kullancs védőoltás oltóanyaga bárki számára elérhető a gyógyszertári forgalomban. A kullancs védőoltás receptköteles gyógyszer, kiváltásukat követően pedig a gyermekorvos adja be a kis pácienseknek.

Kullancs védőoltás gyermekeknek

gyermek oltásaJelenleg Magyarországon 2 különböző gyógyszergyártó által előállított, kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás ellenei kullancs védőoltás van forgalomban gyermekek számára.

Ezek a kullancs védőoltás vakcinák receptköteles gyógyszerkészítmények. Gyerekei kezelőorvosa rendelheti a gyógyszerkészítményeket, melyeket a kiváltást követően be is ad.

A két kullancs védőoltás készítmény az Encepur Junior szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben és az FSME-Immun Junior szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben.

A két kullancs védőoltás vakcina esetében az alakalmazhatóság eltérő; 1-2 év feletti és 12 év alatti gyermekek ill. 1 év feletti és 16 év alatti gyermekek aktív immunizálására szolgálnak, kullancsencephalitis ellen.

Agyvelőgyulladás elleni kullancs védőoltás hatóanyaga

kullancsencephalitis vírus által termelt glikoprotein krisztallográfias módszerrel meghatározott struktúrajaA kullancs védőoltás egy immunizáló dózisa adott mennyiségű inaktivált kullancsencephalitis-vírust tartalmaz. Ezeket az vírusokat állati eredetű fibroblaszt sejtekben tenyésztik, majd inaktiválják.

További segédanyagokat is tartamlmaznak a kullancs védőoltások, melyek esetleg allergizálhatnak, e tekintetben konzultáni kell egészségügyi szakemberrel. Ilyen anyag lehet számos antibiotikum, mint például a klórtetraciklin, gentamicin, vagy neomicin.

Agyvelőgyulladás elleni kullancs védőoltás alkalmazása

Beadás előtt az kullancs védőoltás injekcióját mindig fel kell rázni! A vakcinát intramuscularisan, azaz izomba, lehetőleg a kar felső részébe (musculus deltoideus) vagy a farizomba (musculus gluteus) adandó be.

Szükség esetén, a kullancs védőoltás vakcina subcutan is beadható a gyermeknek, de a vakcina befecskendezésekor az oltóanyag nem kerülhet be az érpályába! A véletlen intravascularis beadás elkerülése érdekében kellő gondossággal kell eljárni!

A gyermekorvosnak dokumentálnia kell minden egyes kullancs védőoltás vakcina adagot a Nemzetközi Oltási Könyvben (gyártási szám, készítmény neve). A nyilvántartásnál a fecskendőn lévő címkét kell használni.

A kullancs védőoltás, az optimális védettséget kizárólag a teljes immunizálási séma véghezvitelével biztosítja.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!