Kullancs

Kullancsokról általában

A kullancs, ez az apró állatka nem csak egy potenciálisan veszélyes vérszívó, hanem egy érzékeny erdei, mezei ökoszisztéma része is. Mint minden élőlénynek, kullancsnak is megvan a maga szerepe a természetben.

Tévhit, hogy a kullancs rovar!

ricinus kullancs (ixodes ricinus)A kullancs rendszertani szempontból a pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék népes táborába tartozik. Közel 825 fajukat ismerjük.

Kullancs által terjesztett betegségek

A kullancs számos betegség (egysejtű fertőzések, bakteriális fertőzések, vírus fertőzések) vektora lehet.

A vektorok olyan élőlények, melyek egy bizonyos betegség kórokozóját hordozozzák testükben, legyen az vírus, baktérium vagy egysejtű. Ezeket a kórokozókat adják át más élőlényeknek, anélkül hogy ők maguk megbetegtednének.

Kullancs életcilusa

kullancs vérszívás utánA kullancs ektoparazita, azaz külső élősködő; életük a hematofágián alapul, azaz elsősorban emlősok és madarak, alkalmanként -egyes kullacs fajok- hüllők és kétéltűek vérével táplálkoznak. A kullancs élete során kettő vagy több gazdaegyedből táplálkozik, ennek alapján kétgazdás vagy többgazdás kullancsokról beszélhetünk. A kullancs gazdaegyedekhez fűzödő viszonya jelentős, játványtani szempontból.

Méretük 1-4 mm, alakjuk tojásdad, de vérrel teleszívott kullancs babszem nagyságúra is megduzzadhat, ami a testsúlyuk akár 200-szorosát is jelentheti.

Kullancs Magyarországon

Magyarországon kb. 20 különböző kullancsfaj él. A leggyakoribb kullancs a közönséges kullancs, latin nevén Ixodes ricinus, mely nagyban tehető felelőssé a számos embert megbetegítő kullancsbetegségekért, így a lyme kór (lyme borreliosis) és az agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) terjesztéséért.

A közönséges kullancs egy ún. háromgazdás kullancs, melynek teljes egyedfejlődéséhez mindhárom stádiumban, a lárvának, a nimfának és az ivarérett alaknak egyaránt egy-egy gazdaállaton kell vért szívnia.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!