Kullancs kiszedése

Kullancs kiszedése 10 pontban

Íme a kullancs kiszedése 10 pontban. A kullancs kiszedése gyorsan és szakszerűen kell, hogy megtörténjen! A statisztikák szerint ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót! Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs kiszedése minél hamarabb, az első 24 óra letelte előtt megtörtéjen.

Kullancs kiszedése 10 pontban

Íme a kullancs szakszerű, biztonságos és gyors eltávolításának technikája:

 1. Az kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) lefertőtlenítése.
 2. A kullancs izolálása nagy óvatossággal; nem szabad piszkálni, nyomogatni!
 3. Kullancs kiszedése során tilos bármiféle kenőcsöt, krémet, olajat, folyadékot a kullancsra illetve köré kenni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
 4. Kullancs kiszedése során tilos forró eszközzel, cigarettával piszkálni a kullancsot, mert baleset veszélyes és visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát!
 5. Ragadjuk meg a csipesszel a kullancsot feji részénél, a lehető legközelebb férkőzve a bőr felületéhez.
 6. Húzzuk a megragadott állatott finoman és egyenletes erő kifejtéssel, de határozott mozdulattal hátra.
 7. Kullancs kiszedése során tilos a kullancsot csavarni a testi résznél megfogni, szétroncsolni, dúrván rángatni, mert visszaöklendezheti az esetlegesen fertőzött béltartalmát vagy az állat sérülsésével a külvilágra és a sebbe kerülhetnek a veszélyes kórokozók!
 8. A kullancs kiszedése után az eltávolított kullancsot tegyük egy jól zárható tégelybe vagy fiolába, ha később kórokozókra kell vizsgáltatni. Ha elpusztítjuk, égessük el!
 9. A kullancs kiszedése után a sebet és körülötte lévő bőr területet fertőtlenítésük le és sebtapassal vagy steril gézzel védjük!
 10. A kullancs kiszedéshez használt eszköz (csipesz) és az eltávolítást végző személy kezének lefertőtlenítése szükséges a művelet után.

További információ a kullancs kiszedése témakörében

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
 • Agyvelőgyulladás kockázata

  Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

  Kattintson a jobboldali gomra, indulás!