Hónap témája - eddigi kiemelt témák

Kullancsinfó

A kullancs, ez az apró állatka nem csak egy potenciálisan veszélyes vérszívó, hanem egy érzékeny erdei, mezei ökoszisztéma része is. Mint minden élőlénynek, ennek az apró pókszabású állatnak is megvan a maga szerepe a természetben. Rengeteg téves információ és urbánus legenda kering a közvélekedésben a kullancsról, a kullancs által terjesztett betegségekről. Most tisztázunk minden kérdést!

Kullancsok, kullancsfajok

kullancsAz első téves általánosítás a kullancs esetében, amit meg kell cáfolnunk, hogy a kullancs rovar volna. Nem! A kullancsok nem rovarok.

A kullancsok rendszertani szempontból pókszabású ízeltlábúak, ezen belül az atkafélék népes táborába tartoznak. Közel 825 kullancsfajt ismerünk.Kullancs rendszertani besorolása a következő. Nagyobb taxonómiai (rendszertani) szinteket megjelölve:

- Ország: Állat (Animalia)
- Törzs: Ízeltlábú (Arthropoda)
- Altörzs: Csáprágós (Chelicerata)
- Osztály: Pókszabású (Arachnida)
- Alosztály: Atka (Acarnia)
- Rend: Kullancs (Ixodida)

Magyarországon kb. 20 különböző kullancsfaj él. A leggyakoribb kullancs a közönséges kullancs, latin nevén Ixodes ricinus, mely nagyban tehető felelőssé a számos embert megbetegítő kullancsbetegségekért, így a lyme kór (lyme borreliosis) és az agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) terjesztéséért.

Kullancs szaporodása és fejlődése

vérrel teleszívott kullancsA jóllakott és megtermékenyített nőstény kullancs a vérszívást követően lepottyan az áldozatáról. A hím kullancs a párzás után elpusztul. Megkezdődik a peterakás időszaka, majd ezt követően nőstény kullancs elpusztul.

A petékből kikelnek a kullancs lárvák és egy újabb áldozatra van szükség a kullancs továbbfejlődéséhez, egy újabb gazdaszervezetre.

A vérszívással jóllakott kullancs lárva lepottyan az áldozatáról és a talajon nimfává vedlik. Ez a kullancs életciklusának második stádiuma. Ismételten egy újabb áldozatra van szükség a kullancs továbbfejlődéséhez, egy újabb gazdaszervezetre.

Nimfa táplálkozni kezd az újabb gazdán, majd vérrel megszívta magát lepottyan és a talajon imágóvá vedlik. Ezt követően az ivarérett kullancs táplálkozni kezd, egy újabb áldozatot, gazdaszervezetet keres.

Kullancs életciklusa

A kullancs ektoparazita, azaz külső élősködő; élete a hematofágián alapul, azaz más élőlények vérével táplálkozik. A kullancs áldozatai elsősorban emlősök és madarak, alkalmanként hüllők és kétéltűek.

Az kullancs háromstádiumú életciklus szerint fejlődik. Kullancs stádiumok, a petéből való kikelést követően:
- kullancs lárva
- nimfa
- kifejlett felnőtt kullancs

Az Ixodes kullancs egymást követő állapotaiban fokozatosan egyre nagyobb testmérettel rendelkezik. A kullancs lárva egészen apró 0,8-0,9 mm, míg a kullancs nimfa állapotban sem nagyobb, mindössze 1,4-1,6 mm. A felnőtt kllancsok sokkal nagyobbak, bár szabad szemmel vért nem szívott állapotban is igen nehéz észrevenni. A hím kisebb (3 mm, vért nem szívott állapotban), a nőstény nagyobb (4 mm, vért nem szívott állapotban).

Kullancs elterjedsége

Szinte valamennyi európai országban elterjedt, így Magyarországban is jelentős ricinus kullancs állomány van jelen.

Keleten egészen a Volgáig terjed területük, továbbá a Kaukázusban, Türkmenisztánban, Törökországban, Irán északi részén és Észak-Afrikában, így Marokkóban, Algériában, Tunéziában, és Madeira-szigetén is megtalálható a ricinus kullancs.

További infó a kullancsok elterjedségéről itt!

Az elmúlt 10 hónap kiemelt témái:

2013. április 01. Kullancsinfó

2012. március 01. Kullancsinfó

2011. december 01. Egy lyme kóros története 1-6. rész

2011. augusztus 01. Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elterjedsége és terjesztői

2011. július 01. Kullancsriasztó szerek és használatuk

2011. június 01. Lyme kór kullancs betegség

2011. május 01. Kullancs kiszedése - minden, amit tudni érdemes a kullancs kiszedése kapcsán

2011. április 01. A kullancs - minden, amit tudni érdemes a kullancsról

2011. március 01. Indul a kullancsszezon, vigyázat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!