Kullancs betegségek

Leim kór (helyesen lyme kór!) (lyme-borreliosis)

Ejtsd: lájm-kór. Szinoníma nevek: Lyme-borreliosis, Borreliosis.

Leim kór (helyesen lyme kór!) (lyme-borreliosis) kórokozója és terjesztője

Borrelia burgdorferi sötétmezős mikroszkópos képeA leim kór (helyesen lyme kór!) kórokozója egy baktérium, a Borrelia burgdorferi. Ez a baktérium a gram-negatív spirocheták közé tartozik, dugóhúzó alakú baktérium.

Borrelia burgdorferi a bőrbe való behatolást követően megkezdi szaporodását, majd később elterjed a testben, megcélozva a lépet, vesét, májat, bejutva az gerinc-agy folyadékba (liquor), az agyba és az ízületekbe.

A leim kór (helyesen lyme kór!) kórokozóját (Borrelia burgdorferi) kullancsok terjesztik, mint vektorok. A fertőzött, baktériumhordozó állatok azaz reservoir gazdaállatok véréből lárva és nimfa állapotokban táplálkozó kullancsok megfertőződnek a kórokozóval, majd sorozatos vedléseket követő életszakaszukban; a nimfák illetve a felnőtt egyedek adják át a leim kór (helyesen lyme kór!) fertőzését az embernek és más állatoknak.

Csak bizonyos kullancs fajok alkalmasak a vektor szerep betöltésére és így a leim kór (helyesen lyme kór!)t okozó Borrelia burgdorferi terjesztésére; így az Egyesült Államokban élő Ixodes scapularis, közönséges nevén a szarvas kullancs és az Ixodes pacificus, közönséges nevén nyugati fekete lábú kullancs, a Nyugat-Európában honos Ixodes ricinus, közönséges nevén a ricinus kullancs valamint a Kelet-Európában és Ázsiában előforduló Ixodes persulcatus, közönséges nevén a tajga kullancs.

Leim kór (helyesen lyme kór!) (lyme-borreliosis) előfordulása (epidemiológia)

leim kór (helyesen lyme kór!) világszerte előfordul, minden kontinensen (kivéve az Antarktiszt) történik bejelentés a betegség előfordulása tekintetében; Amerikában, Európában, Ázsiában és Ausztráliában egyaránt bár kétséges azt egyértelműen kijelenti, hogy a déli-féltekén álatlánosan előforduló betegség, külnösen Ausztráliában.

Magyarországon is előforduló betegség! A leim kór (helyesen lyme kór!) az egész országra kiterjedő veszélyt jelent! További információért tekintse meg leim kór (helyesen lyme kór!) kullancstérképünket!

Leim kór (helyesen lyme kór!) (lyme-borreliosis) tünetei és lefolyása

erytema migrans klasszikus bőrpir a törzsönNem mindenki betegszik meg leim kór (helyesen lyme kór!)ban, aki megfertőződik a kórokozóval!

Azok az egyének, akik a fertőzést követően mégis megbetegszenek, elsőként (kb. 1 hónapon belül) az influenzához hasonló tüneteket produkálnak: hidegrázás, láz, fejfájás, levertség (letargia), izomfájdalom.

A másik jellegzetes kezdő tünet a jellegzetes kör alakú, kokárda szerű, piros kiütés a csípés helyén vagy annak közelében. Ezt erythema migrans-nak, azaz vándorló, bővülő bőrkiütésnek nevezik az egészségtudományban.

Az erythema migrans gyakran az influenza szerű tünetek előtt jelentkező sima vagy enyhén kiemelkedő vörös kiütés, közepén gyakran tiszta udvarral. Átmérője az idő előre haladtával nő. Ez a bőrtünet az összes leim kór (helyesen lyme kór!)os eset 80-90 %-ban előfordul.

Az erythema migrans a következő általános tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Általában (de nem mindig) szétsugárzik a kullancsípés helyéről
 • Megjelenése vagy vörös bővülő kiütés, folt; vagy a csípés központi helyét tiszta gyűrűszerű börterület veszi körül, mely bűvülő vörös kiütésbe megy át. Kokárdához, vagy céltáblához hasonló mintázatot mutat.
 • Átlagosan a kórokozó átadását követő 1-2 héten belül megjelenik, összeségében megjelenésének ideje 3-30 nap között változhat.
 • Átmérője átlagosan 12-16 cm, összeségében átmérője 2-70 cm között változhat.
 • A kiütés 3-5 hétig is jelen lehet a kültakarón.
 • Meleg vagy nem meleg tapintású.
 • Általában nem fájdalmas és nem viszket.

A betegség későbbi szakaszaiban a következő tünetek jelentkezhetnek: test-szerte viszketés, ízületi gyulladás, nyakfájás, nyaki kötöttség, szokatlan vagy furcsa viselkedés.

Az esetek kis százalékában a betegség lefolyása során nem jelentkezik a jellegzetes vöröses kiütés, az erythema migrans!

Leim kór (helyesen lyme kór!) (lyme-borreliosis) kezelése és megelőzése

erytema migrans klasszikus bőrpir a karonMindenki, akit megmart egy kullancs legalább 30 napig figyelje magát a fent fersolot tünetek tekintetében!

Ha korai szakaszában diagnosztizálják a Lyme-borreliosist, gyógyítható antibiotikumokkal. Kezelés nélkül ízületi, szív és idegrendszeri szövődményeket okozhat.

Egyszeri antibiotikum dózis adása indokolt lehet a megcsípett személynek, ha az összes alább felsorolt kritérium teljesül:

 • Ha egy szakember a kivett kullancsot identifikálja, azaz azonosítja, mint a leim kór (helyesen lyme kór!) kórokozóját hordozni és terjeszteni képes kullancsfajt tagját.
 • A kullancs a megcsípett egyénben legalább 36 órán át bent volt.
 • A megcsípett személy antibiotikumos kezelése megkezdhető 72 órán belül a kullancs eltávolítását követően.
 • A páciens elmúlt 8 éves.
 • Nem várandós vagy nem szoptat.

A betegség megelőzhető, ha fokozott óvatosággal járunk a veszélyeztetett területen. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a leim kór (helyesen lyme kór!) általában a késő tavaszi, nyári, és kora őszi időszakban fordul elő. Fontos a kullanccsal fertőzött területek elkerülése, vagy az ott való tartózkodás során fokozott elővigyázatosság, különösen a tavaszi és kora nyári időszakban.

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
 • Agyvelőgyulladás kockázata

  Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

  Kattintson a jobboldali gomra, indulás!