Kullancs kiszedése

Kullancs kiszedése szakszerűen

Ismerje, hogyan történik a kullancs kiszedése szakszerűen. A kullancs kiszedése gyorsan és szakszerűen kell, hogy megtörténjen! A statisztikák szerint ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót! Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancsot mihamarabb eltávolítsuk. A kullancs kiszedése nagy óvatosságot igényel, különben a fertőzés veszélyét kockáztatjuk!

Kullancs kiszedése; 2 fő szabályt tartsunk szem előtt!

A kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően a beszúrást követő néhány óra múlva történik.

  • A bőrben rögzült kullancsot az észlelést követően késlekedés nélkül el kell távolítani.
  • A kullancs kiszedése szakszerűen történjen!

Az első 24 óra kritikus

kullancs kiszedése szakszerűen csipesszel Ha a kullancs kiszedése szakszerűtlen, az eltávolítás során is kaphatunk fertőzéseket, ezért csak lefertőtlenített eszközöket használjunk!

A statisztikák szerint ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót! Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs kiszedése mihamarabb megtörténjen. Az első 24 óra a kritikus intervallum, ez idő alatt késlekedés nélkül el kell távolítanunk a kullancsot!

Kullancs kiszedés eszközei

A kullancs eltávolításához használhatunk csipeszt vagy ha nincs más a szabadban kéznél, túra kést vagy bicskát.

Gyógyszertárakban beszerezhetünk fertőtlenítő géleket, fertőtlenítő törlőkendőket, alkohol mentes jód-oldatot (polyvidon-jód oldat) vagy sebészeti alkoholt (70%-os alkohol, Alcoholum dilutum 70%) illetve sebbenzint.

Kullancs kiszedés folyamata

bőr fertőtlénítesEzekkel a kémszerekkel fertőtlenítsük eszközünket, majd ha kullancs kiszedése megtörtént, a visszamaradt sebet is fertőtlenítsük és zárjuk le sebtapasszal vagy steril gézzel.

A használt eszközöket a a kullancs kiszedése után is fertőtlenítsük le és ne feledkezzünk meg a kezünkről sem az esetleges szennyeződések miatt!

Az eltávolított kullancsot egy műanyag fiolában, vagy tégelyben tároljuk, mert ha gond lenne később, a kullancs vizsgálható fertőző betegségek kórokozóira!

Kullancs csípés esetén nem kell pánikba esni és azonnal orvoshoz fordulni. Az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg a parazitától és a kullancs kiszedése szakszerűen történjen meg. Jegyezzük fel a kullancs csípés helyét és időpontját. Ha elpusztítjuk a kullancsot, vagy annak a tetemét mindenképpen égessük el, ez a legbiztosabb módja a kórokozók elpusztításának.

További információ a kullancs kiszedése témakörében

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!