Hónap témája - eddigi kiemelt témák

Egy lyme kóros története 1-6. rész

Milyen lehet 45 éve lyme kórós betegnek lenni? Mindennapi küzdelem az orvosokkal, mindennapi küzdelem a lyme kórral, kínzó tünetekkel és a tehetetlenséggel. Íme Jim története, aki a mai napig harcol a lyme kórral!

Fiatal fiúként nagyon energikus voltam, majd szétvetett a fiatalos hév, amit az egészséges tüdőmnek köszönhettem. Télen szinte minden nap utcai jéghokit játszottam. Baseballoztam, futballoztam és fociztam a melegebb hónapokban. Soha nem fulladtam, nem volt légszomjam.

Influenza szerű tünetekkel kezdődött minden

lyme kórÚgy 11 éves lehettem, amikor minden megváltozott... 1965-öt írtunk. Ekkor New Brunswick-ben éltem. Emlékszem, egy influenzaszerű megbetegedés nagyon legyengített azon a nyáron. Vágyakozva néztem ki az ablakon; bárcsak kint lehetnék, sportolhatnék a többiekkel, de a tüneteim súlyos influenzára utaltak.

Szélsőséges fáradtságot éreztem, fejfájás és hányás kínzott, izomfájdalom gyötört és kínzó fájdalmat éreztem a szememben minden egyes alkalommal, amikor kinéztem az ablakon a nappali fényre. Néhány hét után visszatért a normális erőnlétem, szinte minden tekintetben.

Egyetlen fennmaradt probléma a légszomj volt, ami akkor jelentkezett, amikor sportoltam. Nem volt súlyos, de ahhoz elég bosszantó, hogy elpanaszoljam a szüleimnek. Ez az állapot megmaradt egészen 16 éves koromig.

Kullancsinvázió

Emlékszem, egyszer, amikor a barátomnál voltam, nekiálltunk a hátsó udvart rendbe tenni. Az udvart magas fű és gyom borította sűrűn. Én fűnyíróval gázoltam át a sűrű aljnövényzeten. Miután befejeztem a fűnyírást észrevettem, hogy rengeteg kullancs mászik rajtam keresztbe-kasul, szinte beborítottak az apró kullancsok.

Kirándulás az Okanagan-völgyébe


Nem sokkal ezután kemping túrára indultunk az Okanagan-völgyébe. Miután egy éjszakát a csillagos ég alatt töltöttem egy hálózsákban, arra ébredtem, hogy rettenetesen fáj a fejem, hányingerem van és izomfájdalom gyötör. Nem tudtam kibújni a hálózsákból, mert ismét rettentően zavart a nappali fény, szinte fájdalmas volt kitekintenem.

lyme kór

Hetek teltek el és elég jól éreztem magam már, de a légzési nehézségeim rosszabbodni kezdtek. Oxigénre szomjaztam minden alkalommal, amikor egy kicsit is megerőltettem magam.

Ezután már nem tudtam felbringázni a legkisebb dombtetőre sem anélkül, hogy a lábaim el ne fáradjanak és sajogjanak a fájdalomtól. Egy szorító érzés jelentkezett a fejem felett, mintha nylon harisnyát húznának le a fejemről. Idővel egy ködös, zavaros állapot maradt vissza, ami jött és ment. Romlott a rövid távú memóriám és alvási zavaraim jelentkeztek.

Ekkor kezdődtek az orvosi vizitek...

A történet folytatását az Egy lyme kóros története 2. részében olvashatja.

Az elmúlt 10 hónap kiemelt témái:

2013. április 01. Kullancsinfó

2012. március 01. Kullancsinfó

2011. november 01. Kullancsinfó

2011. augusztus 01. Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elterjedsége és terjesztői

2011. július 01. Kullancsriasztó szerek és használatuk

2011. június 01. Lyme kór kullancs betegség

2011. május 01. Kullancs kiszedése - minden, amit tudni érdemes a kullancs kiszedése kapcsán

2011. április 01. A kullancs - minden, amit tudni érdemes a kullancsról

2011. március 01. Indul a kullancsszezon, vigyázat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!