Kullancs csípés

Kullancs csípés tünetei

Kullancs csípés tünetei lehetnek általánosak vagy a kullancs csípés során átadott betegségre jellemzőek. A kullancs csípés statisztikák szerint, ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót! Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancsot mihamarabb eltávolítsuk.

Kullancs csípés tünetei általában

Sajnos nem lehet egyértelmű bőrtüneteket meghatározni egy teljesen általános kullancs csípés megállapításához.

A kullancs csípés többnyire teljesen fájdalommentes, nem viszket, így a kullancs észrevétlen maradhat napokig.

A kullancs a vérszíváskor véralvadásgátló, érzéstelenítő és értágító hatású anyagokat tartalmazó nyálat juttat a sebbe. A kórokozók a nyállal, valamint a vér sebbe történő visszaöblítésekor (regurgitációjakor) juthatnak be az emberbe.
kullancs csípés A kullancs csípést, vérszívást követően a jólakott kullancs elhagyja áldozatát. A kullancs csípés helyén egy apró seb maradhat vissza, ami akár teljesen tünetmentes is maradhat. A kullancs csípés helyén esetleg viszketés és/vagy enyhe bőrgyulladás léphet fel.

A kullancs csípés tünetei sokkal inkább az esetlegesen átadott kórokozónak köszönhetőek, így ha egy kullancs nem volt fertőzött, akár észre sem vesszük a kullancs csípést és a kullancs észrevétlen maradhat a vérszívás ideje alatt. Így soha nem is tudjuk meg, hogy valaha kullancs csípés áldozatai voltunk. Ez a jobbik eset, hiszen bár nem azonosítjuk a kullancs csípést, de nem betegszünk meg a paraziták marásától.

Azonban, ha a kullancs valamelyik általa közvetített betegség kórokozójával fertőzött és megfelelő ideig tartózkodik a börünkben, átadja a betegséget. Ezt követően a kullancs csípés tüneteit a kullancs által átadott betegség tüneteiként azonosíthatjuk.

Lyme kóros kullancs csípés tünetei

erytema migrans klasszikus bőrpir a törzsönA lyme kór komoly betegség! Azok az egyének, akiknél a kullancs csípés után fertőzés lép fel és mégis megbetegszenek, elsőként (kb. 1 hónapon belül) az influenzához hasonló tüneteket produkálnak: hidegrázás, láz, fejfájás, levertség (letargia), izomfájdalom.

A lyme kóros kullancs csípés másik gyakori kezdő tünete a jellegzetes kör alakú, kokárda szerű, piros kiütés a kullancs csípés helyén vagy annak közelében. Ezt erythema migrans-nak, azaz vándorló, bővülő bőrkiütésnek nevezik.

Az erythema migrans gyakran az influenza szerű tünetek előtt jelentkező sima vagy enyhén kiemelkedő vöröses kiütés, közepén gyakran tiszta udvarral. Innen kapta a másik nevét; kokárda folt, lyme folt.A vándorló folt átmérője az idő előre haladtával nő. Ez a bőrtünet az összes lyme kóros eset 80-90 %-ban előfordul. A lyme kóros kullancs csípés egyik legfontosabb tünete a lyme folt!

Az erythema migrans-ról, azaz vándorló foltról bővebben a lyme kór kullancs betegség leírásánál olvashat!

A betegség későbbi szakaszaiban a következő tünetek jelentkezhetnek: test-szerte viszketés, ízületi gyulladás, nyakfájás, nyaki kötöttség, szokatlan vagy furcsa viselkedés.

Az esetek kis százalékában a betegség lefolyása során nem jelentkezik a jellegzetes vöröses kiütés, az erythema migrans!

A lyme kórról bővebben lyme kór kullancs betegség leírásánál olvashat!

Agyvelőgyulladásos kullancs csípés tünetei

agyvelogyulladásos agy MRI-felvételeAz esetek mintegy kétharmadában a fertőzés tünetmentes! A kullancs csípés terjesztette agyvelőgyulladás (kullancsencephailits) átlagos lappangási ideje 8 nap, összeségében megjelenésének ideje 4-28 nap között változhat.

Kullancs csípés nélkül is elkaphatjuk a betegséget! A lappangási idő a fertőzött tej fogyasztása esetén általában rövidebb, mindeössze 3-4 nap.

Jellemző tünetek a betegség első szakaszában: nem specifikus influenza szerű tünetek, esetleg láz, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, hányinger, hányás és általános rossz közérzet. Ezt lázmentes állapot és viszonylag tünetmentes időszak követ, majd következik a neurológiai szövődményekkel járó második szakasz.

A kullancsencephalitis betegsége gyakran jelentkezik enyhébb formában vagy a kétfázisú lefolyással. Az agyvelőgyulladásról bővebben a agyvelőgyulladásos kullancs betegség leírásánál olvashat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!