Kullancs védőoltás

Kullancs védőoltás

Milyen kullancs védőoltás kapható a gyógyszertárakban? Mikor adandó be a kullancs védőoltás és a kullancs védőoltás mely korosztályoknál érhető el? A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás betegsége elleni kullancs védőoltás bárki számára elérhető a gyógyszertári forgalomban.

Kullancs védőoltás

Jelenleg csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) elleni kullancs védőoltás áll rendelkezésünkre! A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás betegsége elleni kullancs védőoltás bárki számára elérhető a gyógyszertári forgalomban. Receptköteles gyógyszerekről van szó, a kiváltásukat követően pedig a kezelőkorvos adja be a páciensnek.
kullancs védőoltásMagyarországon 4 különböző kullancsencephalitis ellenes kullancs védőoltás kapható. A vakcinák két különböző oltóanyagot tartalmaznak és 2 különboző korosztálynak szánták őket.

A kullancs védőoltás vakcinákat az Ön ill. gyermekei kezelőorvosa rendelheti, melyeket a kiváltást követően be is ad.

Fontos, hogy amíg az orvos be nem adja, hűtőben tárolandó, 2-8º C-on! Fagyasztani tilos, fagyás esetén nem használhatóak fel!

Fontos, hogy beadás előtt óvatosan fel kell rázni az oltóanyagot, mivel szuszpenziós gyógyszerkészítményekről van szó!

Kullancs védőoltás Magyarországon

A következő kullancs védőoltások állnak rendelkezésünkre Magyarországon:

  • Encepur Adults szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben
  • FSME-Immun felnőtteknek szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben.
  • Encepur Junior szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben
  • FSME-Immun Junior szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben

Az agyvelőgyulladásról bővebben a agyvelőgyulladásos kullancs betegség leírásánál olvashat!

Kullancs védőoltás általános oltási terve

Az immunreakció kialakításához két alapoltás szükséges 1-3 hónap időközzel a kullancs védőoltásból, melyet 9-12 hónap múlva emlékeztető oltás követ. A védőhatás hosszú távú fenntartására 3 év múlva, majd 5 évenként, egy újabb emlékeztető kullancs védőoltás szükséges. 60 éves kor felett, az immunrendszer öregedése miatt, ismét 3 évenként ajánlott az emlékeztető oltás.

A kullancs védőoltás sorozatot ajánlott a hideg évszakban elkezdeni. Ha túl rövid idő áll rendelkezéser a kullancsszezon előtt, akkor gyorsított oltási sémával hamarabb ki lehet alakítani a védettséget. Erről kérjen felvilágosítást a kezelőorvosától.

A fertőzőtt területeken huzamosabb ideig kempingezőknek, vadászoknak, állatbefogással-, vagy növénygyűjtéssel foglalkozóknak különösen ajánlott az oltás.

A kullancs védőoltás nem véd a kullancsok terjesztette más betegségek, pédául a lyme kór, a babeziózis vagy a tibola ellen!

Kullancs védőoltás általános oltási terve bővebben itt olvashat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!