Hónap témája - eddigi kiemelt témák

Ősszel is támad a kullancs?

Sokan azt gondolják, itt az ősz, hűvösebbre fordulnak az éjszakák, majd lassan a nappalok is. Vajon ősszel is támad a kullancs?  Nedvesedik az időjárás, "végre megszabadulhatunk a kullancsoktól". Sajnos ez nem így van!

A napsugárzás, a nedvesség és páratartalom, valamint a hőmérséklet nagyban befolyásolja a nőstény kullancsok aktivitását. Angliában végzett kutatások azt mutatják, hogy a napközbeni megfelelő páratartalom időtartama a hőmérséklettel egyetemben, meghatározza  a nyári kullancs aktivitás mértékét és az aktív kullancsok számát.

Az tény, hogy a száraz nyári, forró időjárás abszolút nem kedvez a kullancsoknak. Amint a nyári forróság, meleg langyos őszi időjárássá szelídül és a relatív páratartalom is megfelelő, a kullancsok áldozatkereső aktivitása ismét növekszik.

Ősszel is támadnak a kullancsok

Az őszi aktivitással sincs ez másként! Az Európában honos Ixodes ricinus, közönséges nevén a ricinus kullancs aktivitásáról 2004-2007 között végzett kárpát-medencei kutatás szintén fontos információkat szolgáltatott a kullancsok szezonális aktivitásáról. Két jelentős aktivitási időszakot tudtak elkülöníteni a kutatók.

Az egyik maximum tavasszal jelentkezett; a tavaszi csúcs május-június hónapokra esett megdöbbentő kullancs aktivitással: 84-128 db kullancs óránként.

A másik aktivitási csúcs az ősszel jelentkezett, az őszi csúcs szeptember hónapra esett, még mindig jelentős: óránkénti 21 db kullanccsal.

A levegő hőmérséklete, páratartalma, azaz a szezonális időjárási körülmények és a kullancs aktivitása között összefüggést találtak a kutatók.


Sajnos a globális felmelegedés jelensége a számos súlyos betegséget is terjesztő kullancsok aktivitására is hatással van! Nemcsak az enyhe őszi és téli időjárás ébreszti fel a kis vérszívókat, hanem bizony olyan területeken is megjelenhetnek a kullancsok, ahol korábban nem volt jellemző jelenlétük.

Bizony a kullancs aktivitás nem a forró napsütéses, száraz időjárás sajátja!

A téli aktivitásról is sok érdekes tudnivalót olvashatunk hamarosan a Kullancsvédelem.hu-n!

Nagyon óvatosan az őszi kirándulásokkal! Ne feledjük, beszerezhető a kullancsencephalitis védőoltás, kullancsriasztók és fontos az átvizsgálás is.

Az elmúlt 10 hónap kiemelt témái:

2013. április 01. Kullancsinfó

2012. március 01. Kullancsinfó

2011. december 01. Egy lyme kóros története 1-6. rész

2011. november 01. Kullancsinfó

2011. augusztus 01. Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elterjedsége és terjesztői

2011. július 01. Kullancsriasztó szerek és használatuk

2011. június 01. Lyme kór kullancs betegség

2011. május 01. Kullancs kiszedése - minden, amit tudni érdemes a kullancs kiszedése kapcsán

2011. április 01. A kullancs - minden, amit tudni érdemes a kullancsról

2011. március 01. Indul a kullancsszezon, vigyázat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!