Hónap témája - eddigi kiemelt témák

Kullancs kiszedése - minden, amit tudni érdemes a kullancs kiszedése kapcsán

A kullancs kiszedése kapcsán sok hamis információ és tévhit kering a köztudatban. Ha a kullancs kiszedése nem megfelelő technikával történik, akár azt is kockáztatjuk, hogy a fertőzött kullancs átadja a lyme kór vagy a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) kórokozóját. Most mindent megtudhat a kullancs kiszedése témájában! Ne feledjük, kullancs kiszedése azonnal és szakszerűen!

Kullancs kiszedés szabályai

kullancs kiszedéseA kullancsok kiszedése jó, de nem bonyolult technikát igényel. A kullancs kiszedéséről sok helyen lehet olvasni; különösen az interneten szaporodtak el az önjelölt "kullancs szakértők".

A kullancs kiszedésről bővebben olvashat itt: Kullancs kiszedése 10 pontban.

Sok népi hiedelmen alapuló információ is kering a weben, melyeknek alaptalan hitelességet tulajdonítanak az olvasók.

A kullancs beolajozása, kullancs kiszedése "őrségi gyufás trükkel", a kullancs "menetes" feji része, az "ecetes kezelés" mind-mind a kullancsokról kialakult tévhitek körébe tartozik.

Kullancs kiszedése során 2 fő szabályt tartsunk szem előtt:

- A bőrben rögzült kullancsot az észlelést követően késlekedés nélkül el kell távolítani.
- A kullancs kiszedése szakszerűen történjen!

A kullancs által hordozott kórokozók átvitele jellemzően a beszúrást követő néhány óra múlva történik.

A statisztikák szerint, ha a fertőzött kullancs 24 óráig van a bőrben, akkor már biztos, hogy át is adja a kórokozót!

Rendkívül fontos, hogy a bőrbe fúródott, táplálkozását megkezdő kullancs kiszedése mihamarabb megtörténjen. Az első 24 óra a kritikus intervallum, ez idő alatt késlekedés nélkül el kell távolítanunk a kullancsot!

Kullancs kiszedés eszközei

A kullancs eltávolításához használhatunk csipeszt, vagy ha nincs más a szabadban kéznél, túra kést vagy bicskát.

Gyógyszertárakban beszerezhetünk fertőtlenítő géleket, fertőtlenítő törlőkendőket, alkohol mentes jód-oldatot (polyvidon-jód oldat) vagy sebészeti alkoholt (70%-os alkohol, Alcoholum dilutum 70%) illetve sebbenzint.

Kullancs kiszedése szakszerűen

kullancs elektronmikroszkópos képeFertőtlenítsük kullancs kiszedő eszközünket, majd ha kullancs kiszedése megtörtént, a visszamaradt sebet is fertőtlenítsük és zárjuk le sebtapasszal vagy steril gézzel.

A kullancs kiszedésről bővebben olvashat itt: Kullancs kiszedése 10 pontban.

A használt eszközöket a kullancs kiszedése után is fertőtlenítsük le és ne feledkezzünk meg a kezünkről sem az esetleges szennyeződések miatt!

Az eltávolított kullancsot egy műanyag fiolában, vagy tégelyben tároljuk, mert ha gond lenne később, a kullancs vizsgálható fertőző betegségek kórokozóira!

Tévhitek a kullancs kiszedéséről

A kullancs feje menetes - tévhit

Ez is a kullancs tévhitek közé tartozik. A kullancs feje nem menetes, nem kell csavargatni. Sőt, ha sokat maceráljuk, a kullancs megijedhet és a visszaöklendezheti a béltartalmát, amivel a kullancs fertőzés lehetőségét kockáztatjuk.

Előfordulhat, hogy nincs kéznél kullancs kiszedő célszerszám; például kullancscsipesz, ekkor meg lehet próbálkozni cérnával vagy késsel. Ezeket használva esetleg csavaró mozgás is szükséges lehet a kullancs kiszedése során.

Alapvetően nem csavarjuk a kullancsot, kullancs kiszedése során a helyes mozgássor: emelve, kissé hátra húzva a kullancs elengedi áldozatát!

A kullancs kiszedése orvosi feladat - tévhit

kullancs kiszedéseKullancs csípés esetén nem kell pánikba esni és azonnal orvoshoz fordulni, magunk is nyugodtan kiszedhetjük a kullancsot.

Ha a kullancs fertőzött, egyes kórokozók néhány óra alatt bekerülhetnek a szervezetbe, míg mások csak napok múlva jutnak be. A kullancs eltávolítását azonnal meg kell tennünk!

Az a fontos, hogy minél hamarabb szabaduljunk meg a parazitától és a kullancs kiszedése szakszerűen történjen meg.

Jegyezzük fel a kullancs csípés helyét és időpontját. Ha elpusztítjuk a kullancsot, vagy annak a tetemét mindenképpen égessük el, ez a legbiztosabb módja a kórokozók elpusztításának.

Az elmúlt 10 hónap kiemelt témái:

2013. április 01. Kullancsinfó

2012. március 01. Kullancsinfó

2011. december 01. Egy lyme kóros története 1-6. rész

2011. november 01. Kullancsinfó

2011. augusztus 01. Kullancs terjesztette agyvelőgyulladás elterjedsége és terjesztői

2011. július 01. Kullancsriasztó szerek és használatuk

2011. június 01. Lyme kór kullancs betegség

2011. április 01. A kullancs - minden, amit tudni érdemes a kullancsról

2011. március 01. Indul a kullancsszezon, vigyázat!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
  • Agyvelőgyulladás kockázata

    Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

    Kattintson a jobboldali gomra, indulás!