Kullancs betegségek

Agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis)

Ejtsd: kullancsenkefalitisz. Szinoníma nevek: Kullancsencephalitis, Tick-Borne Encephalitis (TBE), Közép-Európai Agyvelőgyulladás (Central European Encephalitis), Frühsommer-Meningoenzephalitis (FSME), Orosz Tavasz-Nyári Encephalitis (Russian Spring-Summer Encephalitis = RSSE), Powassan Encephalitis, Bifázisos Meningoencephaltitis, Bifázisos Tej Láz.

Agyvelőgyulladás (kullancsencephailits) kórokozója és terjesztője

ricinus kullancs (Ixodes ricinus)A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephailits) vírusa (TBEV, FSME vírus) az RNS vírusok közé tartozik. Rendszertanilag Flaviviridae családba, azon belül pedig a Flavivirus nemzetségbe sorolandó.

A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás vírus 3 különböző altípusba sorolható: Európai, vagy más néven Nyugati subtípus; Távol-Keleti subtípus, vagy más néven Sofjin törzs; Szibériai subtípus, vagy más néven Hypr törzs.

A kullancsok a vektor és reservoir (ejtsd: rezervoár) szerepét is betölthetik. A kisméretű emlősök, rágcsálók a fő reservoirok, azaz olyan élőlények melyek hordozói a kórokozónak megbetegedés nélkül, a vírus zavartalanul kering az állat vérében. A még kifejletlen kullancsok a reservoir állatok vérét szívják és így fertőződnek meg a vírussal.

A vírust harapás útján továbbítja a fertőzött kullancs. A fertőzésekért az Európa szerte elterjedt Ixodes ricinus azaz a ricinus kullancs és Ixodes persulcatus, közönségen nevén a tajga kullancs felelős.

A vírus króniukus fertőzést okozhat a kullancsokban! Így azok átadhatják más kullancsoknak lárva >> nimfa >> kifejlett felnőtt kullancs vonalon, vagy nőstény kullancs >> tojás vonalon.

Agyvelőgyulladás (kullancsencephailits) előfordulása (epidemiológia)

A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás (Tick-Borne Encephalitis = TBE) epidemiológiája összetett kérdés. A betegség kórokozójának földrajzi fókusza Közép-Európára, a Baltikumra és Oroszországra és a volt Szovjet területekre tehető.

A vírus közép-európai változatát igazolták már minden európai országban, kivéve Belgiumot, Luxemburgot, Hollandiát, Portugáliát, Spanyolországot és az Egyesült Királyságot.

Magyarországon is előforduló betegség!

Kiterjedt, nagy kockázatú területek:

 • Észak-Magyarország
 • Nyugat-Magyarország
 • Duna menti térségek
 • Balatoni régió

Fertőzött megyéink:

 • Zala-megye
 • Somogy-megye
 • Vas-megye
 • Nógrád-Megye

Agyvelőgyulladás (kullancsencephailits) tünetei és lefolyása

agyvelogyulladásos agy MRI-felvételeAz esetek mintegy kétharmadában a fertőzés tünetmentes! A kullancs terjesztette agyvelőgyulladás átlagos lappangási ideje 8 nap, összeségében megjelenésének ideje 4-28 nap között változhat. A lappangási idő a fertőzött tej fogyasztása esetén általában rövidebb, mindeössze 3-4 nap.

Jellemző tünetek a betegség első szakaszában: nem specifikus influenza szerű tünetek, esetleg láz, fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, hányinger, hányás és általános rossz közérzet. Ezt lázmentes állapot és viszonylag tünetmentes időszak követ, majd következik a neurológiai szövődményekkel járó második szakasz.

A kullancsencephalitis betegsége gyakran jelentkezik enyhébb formában vagy a kétfázisú lefolyással:

 • Első fázis: nem specifikus lázas állapot, mely fejfájással, izomfájdalommal és fáradtsággal. Ez a fázis általában több napig tart, majd lázmentes állapot és viszonylag tünetmentes időszak követi. Legfeljebb a betegek 60%-a felépül minden további betegeskdés nélkül.
 • Második fázis: a központi idegrendszer (Central Nerve System = CNS) érintettsége aszeptikus meningitis (agyvelőgyulladás, ejtsd: meningitisz), encephalitist (agyhártyagyuladás, ejtsd: enkefalitisz) vagy myelitist (gerincvelő gyulladás, ejtsd: mielitisz) eredményezhet. Agyidegek érintettségéről, bulbáris szindrómáról és akut felső végtagi bénulásról számol be még a szakirodalom.

Agyvelőgyulladás (kullancsencephailits) kezelése és megelőzése

vakcinaNincs speciális gyógyszeres terápia az agyvelőgyulladás kezelésére. Encephalitis (agyvelőgyulladás), meningitis (agyhártyagyulladás) vagy meningoencephalitis igényelhet kórházi ápolást és különböző támogató kezelést a tünetek súlyosságától függően.

Gyulladásgátló gyógyszerek, mint például a kortikoszteroidok adása továbbá intubáció és gépi lélegeztetés szükséges lehet. Azon páciensek, akiknél a betegség központi idegrendszeri szövödményekkel jár, mintegy 10 %-a igényel intenzív terápiás ellátást és 5 %-át kell gépi lélegeztetéssel kezelni. A betegség klinikai lefolyása és hosszú távú következményi kullancsencephalitis vírus altípusa szerint változhat.

Létezik kullancsencephalitis védőoltás! A kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltásról bővebben a

menüpontok alatt olvashat.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kullancsok legaktívabb időszaka a késő tavaszi, nyári, és kora őszi időszak (márciustól novemberig). Fontos a kullanccsal fertőzött területek elkerülése, vagy az ott való tartózkodás során fokozott elővigyázatosság, különösen a tavaszi és kora nyári időszakban.

Ha mégis megtörtént a kullancs csípés 24 órán belül el kell távolítani a parazitát!

Ismerje meg a kullancsok által terjesztett agyvelőgyulladás kockázatát.
 • Agyvelőgyulladás kockázata

  Ha szabadtéri tevékenységet, utazást tervez Európában a tavaszi, nyári, őszi időszakban, az úticél ellenőrrel értékelheti a kullancs terjesztette agyvelőgyulladás kockázatát.

  Kattintson a jobboldali gomra, indulás!